Vakschool Technische Installaties blijft op koers
Steeds meer jongeren kiezen voor een opleiding in de installatietechniek, mede dankzij de inzet van de Vakschool Technische Installatie (VTi). Dat bleek tijdens de bijeenkomst VTi Today, VTi Tomorrow op maandag 29 oktober bij het ROC van Amsterdam (ROCvA). Betrokken bedrijven en opleidingen waren over het algemeen erg enthousiast over de vorderingen.
‘Werk mee aan een future proof Amsterdam’, is bij binnenkomst de boodschap op het grote scherm. Tientallen vertegenwoordigers van bedrijven en opleidingen en dit keer ook een flinke groep studenten hebben zich verzameld in het auditorium van locatie Tempelhofstraat (ROCvA). Met een op Starwars gebaseerde video, met bijpassende muziek, introduceert programmadirecteur Martin de Haan de VTi. Zijn conclusie: “May the force be with us! Eigenlijk zijn we allemaal ‘jedi’s’. Samen maken we het onmogelijke mogelijk.”
Tekst gaat verder onder de foto's.
E-home
De gastspreker van vandaag, Joris Jonker, heeft met het uitvinden van de slimme thermostaat TOON zijn naam al aardig gevestigd. Nu is hij bezig met de ontwikkeling van het E-home: de slimme, gasloze woning. Waarbij alle systemen zoals de warmtepomp, zonnepanelen en een grote batterij worden aangeboden in een abonnement, inclusief service.
“Dus geen hoge aanschafprijzen én minder zorgen. We kunnen nú al beginnen met ombouwen naar E-homes, maar dan hebben we wel voldoende monteurs nodig. We bieden dus veel leuk en goedbetaald werk voor iedereen die hier afstudeert in de installatietechniek.”
Gelukkig laten Martin de Haan en Ruud Porck (ook VTi) in hun presentatie zien dat het goed gaat met de VTi. Mede daardoor is de instroom voor de mbo-opleiding Elektro- en Installatietechniek met 20 procent gegroeid naar bijna 900 studenten. Steeds meer vmbo-leerlingen kiezen bovendien voor de beroepsgerichte leerweg (basis).
Alleen het werven van techniekdocenten is nog een knelpunt. Weliswaar is de leergang voor hybride vakdocenten is van start gegaan, er zijn alleen pas zes deelnemers. Ruud Porck: “Kijk dus goed binnen jullie bedrijf wie er misschien al een lesbevoegdheid heeft. Die kunnen we goed gebruiken.”
Workshops
In het tweede deel van de avond nemen de bezoekers deel aan verschillende workshops, met hele uiteenlopende onderwerpen. Zo kondigt Joost van Elten (Masterplan Techniek Amsterdam) het voornemen aan van drie vmbo-scholen om te gaan samenwerken: “om samen het techniekonderwijs aantrekkelijker te maken voor de Amsterdamse jeugd.” Een hybride vakdocent vertelt enthousiast over zijn nieuwe vak: “Heel leuk om mensen iets te leren.”
De conclusie van de workshop ‘alternatieve instroom’ is dat je zeker ook kunt denken aan het inzetten van statushouders en arbeidsmigranten. “In ieder mensen zit meer dan hij denkt.” Bij de workshop die gaat over stageplaatsen hebben ze ontdekt dat tijdsdruk en de overdracht school-bedrijf belangrijke knelpunten zijn. Bovendien moet er beter systeem komen om studenten te koppelen aan stageplaatsen. En Hans Wilschut (Techniekcampus) laat nog een zeer aansprekend plaatje zien van een stampvol Paradiso: “Overdag kunnen leerlingen achter de schermen de techniek zien, ’s avonds het eindresultaat bewonderen. En iets soortgelijks kun je ook doen met bijvoorbeeld Artis of Tuschinski.”
Toekomst
Martin de Haan vraagt tenslotte student Jeroen nog even naar voren. Jeroen benadrukt het belang van het bepalen van je eigen toekomst: “Ik vind het heel belangrijk dat kinderen zo vroeg mogelijk kennis maken met alle mogelijke sectoren.” Martin knikt instemmend: “Als je iets niet kent, kun je het ook niet kiezen.”