Op 15 april organiseerde VTi de partnerbijeenkomst VTi Today Tomorrow in het Jacoba Mulderhuis (faculteit Techniek) van de Hogeschool van Amsterdam. Het was weer een feestje! Vakschool Technische Installaties (VTi) is een intensieve samenwerking tussen beroepsonderwijs, bedrijfsleven, overheid en brancheverenigingen in de Metropoolregio Amsterdam. Tijdens deze bijeenkomst werden gezamenlijke behaalde successen en uitdagingen die aangepakt worden gepresenteerd.
Voor de plenaire bijeenkomst had de Hogeschool van Amsterdam een tour georganiseerd langs twee van haar zogenaamde Techlabs. In de labs kunnen studenten, docenten, onderzoekers en partners werken aan de thema’s die de komende jaren centraal staan. Ze bieden ruimte aan samenwerking over disciplines heen, én aan samenwerking met de verschillende werkvelden en met inwoners van de stad. Deze verfrissende manier van onderwijs, onderzoek en innovatie kon op veel belangstelling rekenen. Maar liefst 53 mensen hebben de rondleiding gevolgd.
Nadat de partners verwelkomd waren door Esther Ras (decaan van de faculteit Techniek) die een beeld schetste van de faculteit waar zij leiding aan geeft was het tijd voor de keynote.
Scherp als altijd vloog de ene na de andere grap door de zaal die vooral gingen over partners en oplossingen voor grote problemen. Dolf vroeg zich oprecht af wat dat dan is partners? “Zijn jullie een soort parenclub?” Want VTi staat wel voor Vakschool Technische Installaties maar is geen Vakschool. Ook vroeg hij zichzelf af waarom VTi opschaalt richting Bussum “Ze hebben niet eens een eigen station. Ze moeten die delen met Naarden”. Tot slot had hij een oplossing voor het tekort aan warmtepomp installateurs: “gewoon door die jongens van Flink laten doen. Warmtepomp mee op de fatbike en installeren maar!
Nog voordat iedereen uitgelachen was ging het programma in volle vaart verder met de nieuwe partners. Technoord, Dok88, Veolia, Gebouwde Omgeving Bussum en Suurs & Co. Van harte welkom bij VTi.
Dat VTi samenwerkt met de HvA rond de hybride docent was al bekend. Maar de HvA heeft ook op technisch gebied veel te bieden. Vanuit de Green Tech Campus wordt er intensief samengewerkt met de PPS’en in het hbo. Zo is BeAnEngineer een hbo leer/werktraject dat zich richt op zijinstromers en zich het beste laat vergelijken met een BBL opleiding in het mbo. Het netwerk leerde ook dat het succesvolle Make IT Work een programma heeft opgezet om anderstaligen met een hbo/wo achtergrond aan een mooie positie in de IT te helpen. De volgende stap is richting de technische sectoren.
Voor meer inhoud verwijzen we naar de presentatie.
Het programmateam van VTi heeft niet stilgezeten. Omdat VTi groeit in het aantal projectleiders, partners, samenwerkingspartners en regio is het belangrijk om dat vanuit de missie en kernwaarden te doen. Een prachtig filmpje, waarin uiteengezet wordt waar VTi voor staat, werd getoond.
De VTI ontbijtsessies blijven een succes. In deze periode zijn er twee geweest rondom onboarding (Arjen Binkhorst/Bonarius) en Employer Branding (Sonja Landkroon/SDR). Zij deelde hun “best practise” met de aanwezigen.
Hier zie je de visual van de ontbijtsessie “Onboarding”.
Hier zie je de visual van de ontbijtsessie “Employer Branding”.
Ook een ontbijtsessie bijwonen? Maandag 27 mei is de eerstvolgende rond het thema “Carriére perspectieven”. Houd je mailbox in de gaten.
De Gebouwde Omgeving Bussum is voor VTi de logische stap om op te schalen in de regio. Camille Gorrissen (opleidingsmanager), Jaap de Graaf (docent en coördinator Installatietechniek) en Sydney Clark (projectleider VTi) deelde hun visie en ambitie. Het is een prachtige locatie met mooie faciliteiten maar een sterk bedrijvennetwerk ontbreekt. Niet iedere student heeft een passende stageplek. Er liggen dus flink wat kansen rondom groei maar ook qua inhoudelijke aansluiting met de wensen van het bedrijfsleven. De volgende VTi Today Tomorrow organiseren we op deze locatie zodat de VTI partners kunnen zien wat een geweldige onderwijslocatie dit is. “We delen de ambitie” aldus Martin de Haan.
Dankzij een schenking van de Stichting Aandelen Remeha heeft VTi online vaktaalmodules kunnen ontwikkelen samen met het Content Creation Team van ROC van Amsterdam/Flevoland. Terecht is Mirte Hamers hier als projectleider zeer trots op. En het mooie is ook nog dat het voor iedereen vrij te gebruiken is. Neem een kijkje:
Zet alvast in je agenda:
De volgende VTi Today Tomorrow is op 18 november!