ROC van Amsterdam en het bedrijfsleven richten opleidingscampus in om personeelstekort in technische installatiebranche terug te dringen.
Deze unieke publiek-private samenwerking, Vakschool Technische Installaties, heeft als doel: een betere aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt en het tekort in de sector terugdringen. Het ministerie van OCW erkent het belang van de campus en heeft hiervoor meer dan 1 miljoen subsidie verstrekt.
In de opleidingscampus wordt samen met het bedrijfsleven en het voortgezet onderwijs gekeken hoe de kwaliteit van het mbo-onderwijs verder verbeterd kan worden en daarmee ook de instroom van nieuwe studenten. Innovatie staat centraal.
Gericht wordt op meer structurele stageplekken voor studenten, meer baangaranties en doorgroeimogelijkheden. De stad Amsterdam wordt daarbij gezien als de campus voor de studenten. Op de opleidingscampus gaat ondernemerschap ook een prominentere rol spelen. De studenten gaan na de studie vaak aan de slag gaan als zzp’er en worden op deze manier nog beter voorbereid op het ondernemerschap.
Inspelen op vraag
Het ROC van Amsterdam en bedrijfsleven spelen met de opzet van de campus in op het structureel tekort binnen de sector. Uit onderzoek (Uneto-VNI) blijkt dat de verwachting is dat er over twee jaar ruim 3.000 arbeidsplaatsen in de technische installatiebranche niet vervuld kunnen worden in Nederland. Bedrijven nemen ook hierbij hun verantwoordelijkheid en dragen financieel en inhoudelijk substantieel bij. Ook 9 vmbo-scholen in Amsterdam en de HvA gaan participeren in de campus.