Leerlingen van de Amstelveense basisschool Omnibus gingen in mei en juni vier keer naar het leerplein techniek van vmbo-school Panta Rhei om een zonneautootje te bouwen. Met de programmalijn TI Campus hoopt de Vakschool Technische installatie (VTi) meer van dit soort samenwerkingen tot stand te brengen. “Veel kinderen zijn happy als ze met hun handen mogen werken”, stelt Hans Wilschut, de nieuwe projectleider van de programmalijn.
“De metropool Amsterdam staat voor grote uitdagingen”, zegt Hans Wilschut. “Voor de komende energietransitie hebben we straks veel installateurs nodig. Ik ben de komende tijd druk bezig om alle beschikbare infrastructuur in kaart te brengen. Welke techniekbedrijven hebben bijvoorbeeld goede praktijkdocenten in huis? Welke onderwijsprogramma’s hebben we nodig? Hoe kunnen we ook basisschoolleerlingen interesseren voor techniek? Technieklokalen zoals hier bij Panta Rhei kunnen daar een belangrijk rol in spelen.”
Zo’n twintig leerlingen uit groep 7 van basisschool Omnibus zijn deze dinsdagmiddag naar de vmbo-school gekomen om de laatste hand te leggen aan hun zonneautootje. Rich kijkt of het zelf gesneden en gevouwen aluminium dak op het houten chassis past. Daarna monteert hij de zonnecellen, die verbonden zijn met een minuscule elektromotor. “Ik vind het heel leuk om zelf iets te bouwen. Ik zou op school ook wel vaker dingen willen maken. Ik wil het liefst voetballer worden, maar misschien ga ik wel iets doen met techniek.”
Rich’ leerkracht Firdaouss Hajji is blij dat haar klas deze kans heeft gekregen. “Deze middelen hebben we natuurlijk niet op school. De kinderen vinden het superleuk om hier te komen. Ik merk dat ze ook een positiever beeld krijgen van deze vmbo-school, en er meer bij stilstaan dat techniek ook een keus is. Aan het eind van het jaar doen we sowieso een uitgebreide presentatie van alle beroepsmogelijkheden voor havo, vwo en vmbo. Technische beroepen komen dan zeker ook aan bod.”
Techniekdocent Jan Hoeffnagel vindt het leuk om een keer basisschoolleerlingen te ontvangen op het leerplein techniek. “Schoolbestuur Amstelland heeft ons gevraagd om als proef deze lessen te verzorgen, om basisschoolleerlingen warm te maken voor techniek. De afgelopen jaren heeft Nederland techniek wel een beetje verwaarloosd, zeker in het basisonderwijs. Het is me erg goed bevallen om met deze kinderen te werken. Ze zijn enthousiast en leergierig, dat is mooi om te zien. Ik zou er erg voor zijn om vaker basisschoolleerlingen hier te ontvangen, wie weet kan dat ook wat betekenen voor de toename van het aantal leerlingen.”
Bekend maakt bemind, is de overtuiging van Hans Wilschut. “We moet kinderen én hun ouders duidelijk te maken wat er te halen is in de technieksector. Je kunt in de techniek goed geld verdienen en op je eigen manier carrière maken. Bovendien doe je belangrijk werk in het kader van de verduurzaming van de stad. Veel ouders kijken vooral naar havo-vwo, maar veel kinderen zijn echt happy als ze met hun handen kunnen werken – en zo hun verstand ontwikkelen. Daarom willen we met de TI Campus zo veel mogelijk kinderen en jongeren kennis laten maken met techniek.”
Voor Rich telt ondertussen maar één ding: gaat het hem lukken om zijn zonneautootje te laten rijden? Een van de docenten helpt hem om de tandwielen nog wat soepeler te laten draaien. Hij schroeft het dak vast en loopt naar buiten. De wielen komen al in beweging komen als hij één stap buiten de deur heeft gezet; snel zet hij het autootje neer en het begint meteen te rijden. Rich lacht: “Hij doet het!”